KDI – Nalaganje artiklov

Od petka do nedelje do 20:00 je skupina v statusu »nalaganje artiklov«. V tem času licitiranje ni dovoljeno, je pa še čas za dokončno urejanje kupoprodaje.

Pa si poglejmo, če se lahko najdete v tem delu licitacijskega cikla.

Na kratko

 • največ dvajset artiklov na album (ne glede na prej naložene)
 • artikli ne smejo biti novi
 • ni izklicnih cen
 • artikel se obvezno proda najboljšemu ponudniku
 • prva ponudba najmanj 0,50 €
 • višanje za najmanj 0,10 €, zaokroženo na eno decimalko.
 • zaključek licitacije v sredo ob 20:20.

Je moj artikel primeren za licitacijo?

Predstavljajte si, da čistite stanovanje, hišo. Greste na podstrešje, v klet, v garažo, imate polno stvari, ki jih ne potrebujete več, a vam je škoda jih vreči v smeti. Vse skupaj prinesete na vrt, razstavite in dovolite licitatorjem, da povedo, koliko bi dali za kakšno stvar in kdo da več.

Izdelek je primeren za licitacijo, če se ga želite znebiti. Ste že poskušali prodati po ostalih skupinah in ne gre? Ste tam že znižali ceno in še vedno ne gre? Poskusite še na licitaciji, ampak še malo znižajte ceno. Ne gre?

Strategija ponudbe izdelka

Ste se vprašali, če je izdelek sploh zanimiv za kupca? Vprašajte se še naslednje:

 • Ponuja podoben izdelek še kdo?
  Prilagodite ponudbo še sami, postanite konkurenčni.
 • Ponujate izdelek ob nepravem času? Ponujate zimski plašč poleti ali kopalke pozimi?
  Prilagodite se povpraševanju. Ponudite tisto, kar je trenutno IN.
 • Veste, da je izdelek zanimiv, a ga noben ne »povoha«?
  Reklamirajte izdelek še na drugih straneh, zainteresirajte kupce, pozovite jih k nakupu, a ne v tej skupini. Tukaj je pozivanje dovoljeno le takrat, ko admini tako zapišejo.

Kaj sploh so modri albumi?

V vseh albumih velja pravilo, da ni izklicne cene, vendar mora prodajalec izdelek prodati licitatorju z najvišjo ponudbo.

Upoštevajte, da je prva ponudba lahko najmanj 0,50 € in da je višanje po najmanj 10 centov. Če ste pripravljeni izdelek prodti tudi za 0,50 €, potem le naložite artikel.

Kako dodati artikel

Odlično, imate sliko izdelka, izbrali ste ustrezni album, ostalo je klikanje. Pa ni tako. Pozorni morate biti, da na fotografiji ponujate tisto, kar se bo licitiralo. Da bo licitator vedel, kaj se v tem primeru licitira. Ne morete, recimo, na eni sliki prodajati več artiklov, vsakega s svojo izklicno ceno. Prodaja se lahko komplet ali pa le en kos, par, karkoli, s tem da na koncu licitacije licitator izbere, kaj želi vzeti.

Pozor! Ne nalagajte slik z interneta!

Bodite pozorni na to, da mora vsak licitator v vsakem trenutku vedeti, kaj ponujate, saj le tako lahko poteka pošteni boj za artikel. Dopišite tudi posebne pogoje, ki jih zahtevate (poslovanje samo preko TRR, plačevanje samo po pošti, pošiljam samo priporočeno itd.)

A to ni dovolj. Potreben bo še opis, saj le artikel z dovolj bogatim opisom pritegne kupca. Ljudje smo čudna sorta. Če nas nekaj zanima in je na voljo premalo podatkov, bomo večinoma odnehali, tisti bolj zagreti bodo vprašali, še najbolj zagreti pa bodo sami poiskali izdelek po internetu in verjetno bodo naleteli na kaj podobnega s primerljivo ali ugodnejšo ceno, ki jih bo obdržala tam. Zato ne tvegajte, ampak obdržite kupčeve oči na vašem izdelku.

Bodite pozorni, da bo artikel imel vse zahtevane podatke in da jih ne boste naložili preveč (največ dvajset!), saj drugače obstaja velika nevarnost, da vaš artikel ne bo prišel v naslednji licitacijski del, ker ga bodo administratorji zbrisali. Upoštevati je namreč treba pravila.
V času nalaganja artiklov lahko artikle iz preteklega licitacijskega obdobja zbrišete, jim popravite opise, spremenite ceno ali karkoli. Če artikel zbrišete, imate enega manj, še vedno je dovoljeno naložiti največ dvajset novih.

Pojasnimo še nekaj pojmov.

Pridržana cena

To je cena, po kateri ste pripravljeni prodati izdelek. Te cene pri nas zaradi tehničnih možnosti ne moremo imeti, a je v tem primeru enaka izklicni ceni.

Izklicna cena

To je najnižji znesek, ki ga lahko ponudi prvi ponudnik. V našem primeru je izklicna cena enaka pridržani ceni, saj ste izdelek dolžni prodati ponudniku z najvišjo ponudbo. V skupini Kolikor daš, imaš, je privzeta izklicna cena 0,50 €.

Poštnina

V navadi je, da poštnino plača kupec, lahko pa jo že vključite v izklicno ceno, če tako želite. Če pošiljate pakete zgolj priporočeno, je to dobro zapisati v opis, da se tako izognete morebitnim nesporazumom in odstopom kasneje.

Opis izdelka

V opis izdelka napišite vse, kar bi vas kot kupca o tem izdelku zanimalo in prepričalo za nakup. Pri težjih izdelkih je dobro zraven pripisati težo oz. poštnino, pri zelo težkih izdelkih in takih z velikimi dimenzijami pa tudi kraj prevzema, saj lahko poštnina predstavlja bistveni delež v končni ceni izdelka, ko ga kupec prejme na dom.

Vas zanima še kaj? Vprašajte.