KDI – urejanje kupoprodaje

Po koncu licitacij se prične urejanje kupoprodaje oz izmenjave podatkov.

Je artikel moj?

Je sreda in ura že 20:20 ali več? Ste tudi sami licitirali izdelek? Potem je to vprašanje na mestu. Poglejmo …

Ponudba je veljavna če:

  • Je oddana pravočasno.
    To je do srede, do vključno 20:19:59. Minute lahko preverite tako, da se postavite s kazalcem miške na čas komentarja.
  • Je edina oz. višana za najmanj predpisani znesek.

Če je vaša ponudba najvišja in veljavna, je izdelek vaš.

Obveznosti prodajalca

Prodaja izlicitiranih artiklov je obvezna. Prodajalec pod prodani izdelek zapiše PRODANO in še zapiše komu. S tem pozove kupca.

Pozor! Pri artiklih, ki nimajo nobene ponudbe, ni treba ničesar pisati.

Obveznosti kupca

Kupec mora sporočiti svoje podatke in se dogovoriti o načinu plačila. Če je izdelek licitiral, se smatra, da ima sredstva, s katerim bo izdelek kupil. Odlaganje plačila ni zaželjeno.

Obveznosti obeh

Oba, kupec in prodajalec, se morata dogovoriti o kupoprodaji v čim krajšem času. Ni smiselno, da nekdo nekaj licitira in se potem ne oglasi prodajalcu in nima smisla, da nekdo nekaj prodaja ter ga potem ni na spregled. Če je kdo našel čas za postavitev artikla na licitacijo in čas za licitiranje, ga mora imeti tudi za urejanje kupoprodaje. Neodzivnost enega ali drugega vodi v zmanjšanje kredibilnosti, kar ni zaželeno za nadaljnje sodelovanje v skupini.

Zasebna sporočila

Nadaljnje dogovarjanje o kupoprodaji poteka preko zasebnih sporočil. Pozorni morate biti, da sporočila med kupcem in prodajalcem, ki tudi drugače na FB niso prijatelji, padejo v mapo Ostalo.

Pošiljanje denarja

Pošiljanje denarja je stvar dogovora. Ta se lahko izvede s plačilom na transakcijski račun, pošlje v kuverti po pošti ali s poštno nakaznico, lahko pa tudi pošlje paket po povzetju. A je treba paziti, da je vse stvar dogovora, saj lahko stroški pošiljanja hitro narastejo.

Pošiljanje paketa

V navadi je pošiljanje paketa kot navadno pismo, če le ni težje od 2 kg. Pri takem načinu je najmanj poštnine. Je pa to stvar dogovora obeh, kako se bo izvedla kupoprodaja.

Neporavnane obveznosti

Če se kupec oz. prodajalec ne uspe zmeniti ali ne izpolnjuje svojih obveznosti, je označen kot neresen kupec oz. prodajalec. Do izpolnitve svojih obveznosti ponujanje izdelkov in licitiranje ni zaželjeno.