L20 – Nalaganje artiklov

 

Od petka do nedelje do 20:00 je skupina v statusu »nalaganje artiklov«. V tem času licitiranje ni dovoljeno, je pa še čas za dokončno urejanje kupoprodaje.

Pa si poglejmo, če se lahko najdete v tem delu licitacijskega cikla.

Na kratko

  • največ deset artiklov na album (ne glede na prej naložene)
  • nove artikle je dovoljeno naložiti samo v album IC: NOVO.
  • rdeči albumi
   • obvezna izklicna cena
   • artikel se obvezno proda najboljšemu ponudniku
   • prva ponudba vsaj enaka IC
  • zeleni albumi
   • ni izklicnih cen
   • prodaja izdelka po koncu licitacije ni obvezna
  • prva ponudba najmanj 0,50 €
  • višanje za najmanj 0,50 €, zaokroženo na 00 oz. 50 centov.
  • zaključek licitacije v sredo ob 20:00.

Je moj artikel primeren za licitacijo?

Predstavljajte si, da čistite stanovanje, hišo. Greste na podstrešje, v klet, v garažo, imate polno stvari, ki jih ne potrebujete več, a vam je škoda jih vreči v smeti. Vse skupaj prinesete na vrt, razstavite in dovolite licitatorjem, da povedo, koliko bi dali za kakšno stvar in kdo da več.

Izdelek je primeren za licitacijo, če se ga želite znebiti. Ste že poskušali prodati po ostalih skupinah in ne gre? Ste tam že znižali ceno in še vedno ne gre? Poskusite še na licitaciji, ampak še malo znižajte ceno. Ne gre?

Strategija ponudbe izdelka

Ste se vprašali, če je izdelek sploh zanimiv za kupca? Vprašajte se še naslednje:

   • Ponuja podoben izdelek še kdo, vendar z nižjo ceno?
    Prilagodite ceno še sami, postanite konkurenčni.
   • Ponujate izdelek ob nepravem času? Ponujate zimski plašč poleti ali kopalke pozimi?
    Prilagodite se povpraševanju. Ponudite tisto, kar je trenutno IN.
   • Veste, da je izdelek zanimiv, a ga noben ne »povoha«?
    Reklamirajte izdelek še na drugih straneh, zainteresirajte kupce, pozovite jih k nakupu, a ne v tej skupini. Tukaj je pozivanje dovoljeno le takrat, ko admini tako zapišejo.

Kateri album izbrati?

V skupini imamo dva različna tipa albumov. Rdeči so tisti z izklicno ceno, zeleni pa brez. Kateri set izbrati?

Albumi z izklicno ceno

Albumi z izklicno ceno imajo pravilo »ponudnik je dolžan prodati izdelek licitatorju z najvišjo ponudbo«. To pomeni, da morate pri nalaganju izdelka premišljeno izbrati izklicno ceno. To je najnižja cena, po kateri ste pripravljeni izdelek prodati, zato za vas ne sme biti prenizka, za licitatorje pa ne previsoka. Pri zanimivih izdelkih je lahko končna cena precej višja od izklicne.

Izberite si torej ustrezni album v setu rdečih albumov in vanj dodajte artikel.

Albumi brez izklicnih cen

Albumi brez izklicnih cen so zelene barve. V njih velja pravilo, da »ponudnik ni obvezen prodati artikla licitatorju z najvišjo ponudbo«. O, super, boste rekli, to je pravi set albumov. Dodam izdelek in le počakam na pravo ponudbo. A ne bodite razočarani, če bo ta vsaj na začetku zelo nizka. Res, da niste obvezni prodati, a vprašanje je, če bo kdo ponudil več. Bi raje dali v albume z izklicno ceno? Dajte, a tam mora biti določena cena. Ta pa tudi ne sme biti taka, da za kupce ni zanimiva.

To je torej album, kjer se pustite presenetiti. Mogoče pa kdo ceni vaš izdelek več, kot ga sami.

Kako dodati artikel

Odlično, imate sliko izdelka, izbrali ste ustrezni album, ostalo je klikanje. Pa ni tako. Pozorni morate biti, da na fotografiji ponujate tisto, kar se bo licitiralo. Da bo licitator vedel, kaj se v tem primeru licitira. Ne morete, recimo, na eni sliki prodajati več artiklov, vsakega s svojo izklicno ceno. Prodaja se komplet ali pa le en kos, par, karkoli, na koncu licitacije pa si licitator izbere, kaj želi vzeti.

Bodite pozorni na to, da mora vsak licitator v vsakem trenutku vedeti, kaj ponujate, saj le tako lahko poteka pošteni boj za artikel. Dopišite tudi posebne pogoje, ki jih zahtevate (poslovanje samo preko TRR, plačevanje samo po pošti, pošiljam samo priporočeno itd.)

A to ni dovolj. Potreben bo še opis, saj le artikel z dovolj bogatim opisom pritegne kupca. Ljudje smo čudna sorta. Če nas nekaj zanima in je na voljo premalo podatkov, bomo večinoma odnehali, tisti bolj zagreti bodo vprašali, še najbolj zagreti pa bodo sami poiskali izdelek po internetu in verjetno bodo naleteli na kaj podobnega s primerljivo ali ugodnejšo ceno, ki jih bo obdržala tam. Zato ne tvegajte, ampak obdržite kupčeve oči na vašem izdelku.

Bodite pozorni, da bo artikel imel vse zahtevane podatke in da jih ne boste naložili preveč (največ deset!), saj drugače obstaja velika nevarnost, da vaš artikel ne bo prišel v naslednji licitacijski del, ker ga bodo administratorji zbrisali. Upoštevati je namreč treba pravila.
V času nalaganja artiklov lahko artikle iz preteklega licitacijskega obdobja zbrišete, jim popravite opise, spremenite ceno ali karkoli. Če artikel zbrišete, imate enega manj, še vedno je dovoljeno naložiti največ deset novih.

Pojasnimo še nekaj pojmov.

Pridržana cena

To je cena, po kateri ste pripravljeni prodati izdelek. V naši skupini te cene zaradi tehničnih razlogov ne moremo imeti.

Izklicna cena

To je najnižji znesek, ki ga lahko ponudi prvi ponudnik. V našem primeru je izklicna cena enaka pridržani ceni, saj ste izdelek dolžni prodati ponudniku z najvišjo ponudbo. Če za izdelek ni povpraševanja, je ta ponudba lahko enaka izklicni ceni.

Poštnina

V navadi je, da poštnino plača kupec, lahko pa jo že vključite v izklicno ceno, če tako želite. Če pošiljate pakete zgolj priporočeno, je to dobro zapisati  v opis, da se tako izognete morebitnim nesporazumom in odstopom kasneje.

Opis izdelka

V opis izdelka napišite vse, kar bi vas kot kupca o tem izdelku zanimalo in prepričalo za nakup. Pri težjih izdelkih je dobro zraven pripisati težo oz. poštnino, pri zelo težkih izdelkih in takih z velikimi dimenzijami pa tudi kraj prevzema, saj lahko poštnina predstavlja bistveni delež v končni ceni izdelka, ko ga kupec prejme na dom.